Prednáška o látkových plienkach

18.10.2010 16:30

18. 10. 2010 zavítala do nášho materského centra mamička Katka Vallová Gallé so svojím 19-mesačným synom. Priniesla so sebou všetky látkové plienky, ktoré jej syn Adamko používa a vysvetlila prítomným mamičkám, ako sa používajú.

Ukázala nám klasické štvorcové plienky, ktoré sa dnes vyrábajú z kvalitnejších savejších materiálov ako kedysi. Ďalej predviedla takéto plienky:

-          Viacvrstvové plienky – plienka v tvare obdĺžnika ušitá z niekoľkých vrstiev látky. Oproti štvorcovým plienkam sú menšie a tak sa s nimi ľahšie manipuluje.

-          Nohavičkové plienky – tvarom sa podobajú na jednorazové plienky. Šijú sa z bavlny, konope a bambusu. Okolo nožičiek a na chrbátiku majú gumičky, ktoré zabraňujú nehodám. Zapínajú sa pomocou suchých zipsov alebo patentiek.

Aby vlhkosť z plienky neprenikla na oblečenie, na plienky sa obliekajú tenké vrchné nohavičky, ktoré majú vrstvu z polyuretánu (PUL). Sú priedušné, čím znižujú riziko vzniku zaparenín. Okrem PUL nohavičiek sa na nepriepustnosť vlhkosti používajú aj nohavičky zo 100-percentnej bavlny.

Okrem plienok, na ktoré treba dať nepriepustné PUL alebo vlnené nohavičky, poznáme také plienky, na ktoré netreba dávať vrchné nohavičky:

-          Plienky „všetko v jednom“ – nohavičkové plienky, ktoré majú z vonkajšej strany prišitú vrstvu z nepriepustného polyuretánu. Nevýhodou je, že na vysušenie potrebujú dlhší čas.

-          Kapsové plienky – vrchné nohavičky ušité z dvoch vrstiev látky, pričom vonkajšia je nepriepustná. Tieto dve vrstvy látky vytvárajú kapsu. Na jednom konci plienky je otvor, ktorým sa do nohavičiek vkladajú vkladacie plienky. Vkladacie plienky sa pred praním z kapsy vyberú a plienka tak vyschne oveľa rýchlejšie.

Katka nám vysvetlila manipuláciu s látkovými plienkami. Látkové plienky na rozdiel od jednorazových plienok nespôsobujú alergické reakcie ani zapareniny. Nezaťažujú naše životné prostredie tonami odpadu. Nemusíme sa zaoberať tým, kde majú akciu na jednorazové plienky a stále myslieť na to, že ich potrebujeme kúpiť. Nevynášame tak často smäti. Látkové plienky stačí oprať na tretí deň, dovtedy sú skladované v špeciálnom vrecku alebo v nádobe.

Na prednáške sa zúčastnili 3 tehotné mamičky a ďalšie 3 mamičky s deťmi. Konkrétne plienky si môžete zakúpiť cez internet na www.latkovky.sk, alebo v kamennom obchode na ulici Líščie Nivy 8 (pri hoteli Nivy) v Bratislave.

—————

Späť


Kontakt

Materské centrum Tik-Tak

Za záhradami 31
900 28 Zálesie, Slovakia


0940 206 655