Prednášky o dojčení

22.03.2010 20:33

Pozrite si text prednášky pre tehotné mamicky. Realne je prednaska sprevadzana videom, obrazkami a nazornymi ukazkami poloh a sania pomocou babiky.

Prednaska o dlhodobom dojceni alebo o prirodzenom odstavovani dietata

29. 9. 2010 sa uskutocnila prednáška o dlhodobom dojčení alebo o prirodzenom odstavovani dietata. 6 zucastnenych mamiciek sa na prednaske dozvedelo, že nie je správne násilné odstavenie dieťaťa od dojčenia. Dieťa by sa malo odstaviť samo. Potreba dojčenia sama odznie. Dieťa napríklad v určitom veku stratí schopnosť sania, už si nebude vedieť vysať mliečko z Vášho prsníka alebo strati cuch a neciti uz materske mlieko. Dojčenie by malo byť rátané v rokoch, nie v mesiacoch. Svetový priemer dĺžky dojčenia je 4,2 roka. Platí zásada, že do 2 rokov veku dieťaťa dojčenie ponúkame a dieťaťu neodmietame, po 2 rokoch dojčenie neponúkame, ale neodmietame. Tiez sa mamicky dozvedeli, co sa deje s dojcenim po ukonceni 6 mesiacov vylucneho dojcenia. Matkinou ulohou po tomto obdobi je dojcenie stale ponukat, aby sa do 2 rokov dojcenie ustanovilo. Ustanovenie dojcenia znamena, ze dieta sa len tak lahko same neodstavi. Ak sa odstavi do 2,5 roka, nejde o prirodzene odstavenie.

Laktacna poradkyna Elena Dvorecka ubezpecila mamicky o tom, ze je normalne, ak uz maju dojcenia dost, tak ako aj kazdodenne varenie alebo ine starosti nas mozu chvilkovo omrziet, tak je to aj s dojcenim. Problem je, ze matky, ktore dojcia dlhsie, sa nemozu nikoumu ani postazovat, nakolko im ich blizki vacsinou odpovedia: -No vidis, ved ho uz odstav. Naco sa trapis?- Castokrat chyba podpora dlhodobeho dojcenia zo strany blizkych a sirokeho okolia. Na tento ucel vznikaju podporne skupiny dojcenia, aby sa matky vyrozpravali medzi inymi mamickami, ktore mozno tiez zazivaju podobne problemy s nepochopenim ich dojcenia.

Tu si mozete pozriet fotky z prednasky.

—————

Späť


Kontakt

Materské centrum Tik-Tak

Za záhradami 31
900 28 Zálesie, Slovakia


0940 206 655